Fantasy

En livslång passion…

Sedan 1994 har jag hållit föreläsningar och studiedagar om fantasylitteratur, rollspel och (på senare år) manga, ensam eller tillsammans med min kollega David Sandboge. Åhörarna har varit bibliotekarier, lärare och andra som kommer i kontakt med fantasyläsande ungdomar (och vuxna), men också en fantasyintresserad allmänhet. (Här hittar du några förslag till föreläsningsämnen.) 1998 deltog jag för första gången i en forskningskonferens om fantasy, The International Conference on the Fantastic in the Arts i Florida (för mer information om ICFA och organisationen bakom, IAFA, se min IAFA-introduktion eller IAFA:s hemsida) och har återvänt varje år sedan dess, och har även deltagit i ett antal andra internationella konferenser om fantasy. Hösten 2010 avslutade jag även en forskarutbildning i engelsk litteratur på Lunds universitet och disputerade på en avhandling om hur man kan läsa fantasy med miljöerna i fokus (snarare än berättelsen eller romangestalterna). Nedan finns en kort presentation av min relation till fantasygenren – en större mängd funderingar kring fantasy och science fiction finns på min blogg mythotopes.wordpress.com

Flourish

Jag drabbades av fantasy redan i riktigt unga år, då jag blev läst Bilbo och Den långa flykten för. Narnia-böckerna i andra klass och sedan Tolkiens böcker (Sagan om ringen var det enda som fanns att läsa när jag hamnade med blindtarmsinflammation på ett östtyskt sjukhus) snärjde mig totalt. När min kloka mor erbjöd sig att betala för böckerna om jag läste dem på engelska kunde mitt trettonåriga jag inte mostå, så i sjunde klass vaknade både mitt intresse för engelska och för rollspel – intressen som fortfarande är starka. (Jag måste emellertid köpa mina egna böcker nu.)

Mitt intresse för fantasy är inte bara som underhållningsläsning. Jag fascineras av genrens former och strukturer, av testandet av gränser (hos författarna) och sökandet av gränser (hos kritiker och forskare). Jag finner det minst lika intresant att se hur fantasyspråket används som vad det används till (därav min D-uppsats i engelska språket, som undersöker genrens vokabulär genom en korpuslingvistisk studie).

Jag har således, i mitt tycke, världens bästa jobb: jag forskar i, föreläser och skriver om, och jobbar med en av mina största hobbyer. Kan det bli mycket bättre?

Under Fantasy i menyn finns en möjlighet för dig att lära känna lite mer om mitt intresse. Dels finns mer information om mina föreläsningar (förslag till ämnen, priser och eventuella kommande offentliga föreläsningar), dels har jag skrivit ihop en lista över några favoritförfattare och/eller -verk och en liten text om hur jag ser på fantasy: vad fantasy är, vad som skiljer bra från dålig, vad jag har funnit spännade med genren, m m. (Detta är fördelen med att ha en egen webbplats, trots allt.) Trevlig läsning!

Gå upp
Flourish

Your browser does not comply with the W3C specifications for the rendering of HTML and CSS. I suggest that you switch to a compliant browser, such as Mozilla's free Firefox browser.